V mesecu novembru smo v sodelovanju z Društvom študentov psihologije izvedli  za vse drugošolce delavnice z naslovom Oh, ta ljubezen. Teme delavnic so ljubezen, odnosi in spolnost. Na delavnicah se teme obravnavane s psihološkega vidika z namenom  posredovanja znanja,  predvsem pa so prostor za  odprt pogovor o temah, ki dijake_inje zanimajo. O zdravih in nezdravih razmerjih, o mejah lastnega spreminjanja zaradi osebe, ki so nam všeč, o razlikah med zaljubljenostjo in ljubeznijo, o asertivnem (spolnem) vedenju, o LGBTQ+ skupnosti, pa tudi o ‘one night standov’ (priložnostnega spolnega odnosa) in o mitih in resnicah glede spolnosti.

Velika prednost delavnic je bila sproščena klima za pogovor o skritih vprašanjih, zanimanjih, dvomih in strahovih glede ljubezni, spolnosti in odnosov.

V evalvacijah so dijaki_inje izrazili zadovoljstvo z delavnicami. Mnogi pravijo, da so se naučili marsikaj novega, navdušilo jih je v sproščeno vzdušje, všeč jim je bil način pristopa k tematiki in aktivno vključevanje. Nekateri pa so izrazili tudi nelagodje ob obravnavanih temah. Mnogi so sporočili, da je bila delavnica prekratka.

S sodelovanjem in odzivom dijakov_inj pa so bili zelo zadovoljni tudi Kiara, Aaron, Sara, Nina in Asja –  moderatorji delavnic.

Darja Rokavec

 

Foto : DŠP

2.a o ljubezni

(Visited 48 times, 1 visits today)