Mariborsko humanitarno društvo UP-ornik  se je jeseni 2021  ponovno odločilo, da nagovori Slovence k sodelovanju v projektu izdelovanja ladjic iz odpadnega papirja. Projekt z enako vsebino je bil namreč izveden že pred desetimi leti, vendar je začrtani cilj aktualne akcije sedaj višji: izdelati 6 milijonov ladjic, ki predstavljajo 6 milijonov žrtev holokavsta. Društvo je tudi zapisalo, da bo skupina študentov arhitekture iz zbranih ladjic ustvarila umetniško inštalacijo, nato pa bodo ladjice poslali v reciklažo in zbrani denar namenili za plačilo najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike. Med drugim  za junij 2022 načrtujejo zaključni koncert.

Tudi naša gimnazija se je pridružila projektu. Vsi dijaki so pri razrednih urah izdelovali ladjice. 1.b razred  se je posebej izkazal, saj so izdelali  kar 6200 ladjic. Zaključna številka izdelanih ladjic na Gimnaziji Ptuj je 14.500.

Vtise  1.b oddelka je opisala Ela Miklošič:

Po informacijah, ki smo jih pridobili na razredni uri, smo se dijaki 1. b-oddelka  v hipu odločili, da želimo pomagati in biti del humanitarne akcije. Z izdelovanjem ladjic smo pričeli sredi decembra. Do zaključka šolskega projekta v začetku februarja 2022 nam je  uspelo izdelati 6200 ladjic – kar  presega naš prvotni cilj.  Ladjice smo izdelovali vsi, večina nas je dosegla trimestno število. Toda cilj ni bil medsebojno tekmovanje. Ob izdelovanju  med odmori smo kar pozabili na telefone, pogovore smo vsebinsko preusmerili in bili ponosni na kupe ladjic, ki so rastli in rastli. Želeli smo biti natančni in pošteni; sproti smo seštevali in zapisovali rezultate na vidno mesto.  Ponosni smo bili na spretnost in hitrost izdelave.  Odpadni papir nam je celo občasno zmanjkal. Ko smo presegli število šest tisoč, smo  pravzaprav šele spoznali, kaj nam je uspelo. Zelo smo veseli, da smo bili del zgodovinskega spomina in dobrodelnosti. Projekt nas je kot razredno skupnost še močneje povezal. Ali želimo sodelovati v podobnem projektu tudi v prihodnosti? Da, brez pomisleka se bomo spet vključili, tako smo tudi sklenili na razredni uri,  ko smo oddali rezultate svojega dela. Upamo, da bodo vse naše ladjice in ladjice drugih ptujskih gimnazijcev pripomogle k uresničitvi cilja humanitarnega društva.

Jelka Kokol Plošinjak, Sandra Kupčič Toplak

(Visited 40 times, 1 visits today)