V soboto, 12. marca 2022, je na Šolskem centru Postojna  potekalo XX. Državno tekmovanje iz zgodovine. Veseli smo bili, da smo se ga lahko udeležili v živo, saj je bilo v minulih dveh letih odpovedano.  Na tekmovanju je sodelovalo 59 gimnazij oz. 165 gimnazijcev, hkrati pa je potekalo tudi tekmovanje strokovnih šol. Našo šolo je zastopalo šest najuspešnejših dijakov s šolskega tekmovanja. Kljub temu da je bilo gradivo zelo obsežno in zahtevno, je bilo vseh šest tekmovalcev izvrstno pripravljenih. Prijetno razpoloženje, visoko motivacijo in pridobljeno znanje so znali prenesti  na dan D – dan tekmovanja.  Že po neuradnih rezultatih smo dosegli velik uspeh;  uradni rezultati, na katere smo čakali kar nekaj časa, pa so naše zadovoljstvo samo še potrdili, hkrati pa tudi dokazali, da se zgodovina naših uspehov ponavlja.  V prvem, individualnem  delu so naši tekmovalci odlično odgovarjali  na zastavljena vprašanja o 2. svetovni vojni, saj so dosegli  štiri zlata in eno srebrno priznanje.

Zlata priznanja:

Eva Žunkovič (3. c), obenem delitev 2. mesta v državi,

Marko Zelenjak (4. d),

Nina Krajnc (4. d),

Nik Kolarič Gajzer (2. b).

Srebrno priznanje je dosegel Nejo Fras (2. c), za las pa se je izmuznilo Matjažu Bezjaku (3. dš).

Pisnemu delu je sledil terenski (enak za gimnazije in srednje strokovne šole), na katerem so naši dijaki ponovno dokazali, da imajo veliko znanja, tokrat o Postojni. V tem delu so tekmovali v dveh ekipah in  dosegli drugo mesto med vsemi šolami (Eva, Nejo, Nik) in tretje (Nina, Marko, Matjaž).

Individualnim rezultatom se je prištel še rezultat terenskega dela, kar je pomenilo, da je ekipa, ki so jo sestavljali Eva, Nejo in Nik,  dosegla 2. mesto, ekipa v sestavi Nine, Marka in Matjaža pa 5. mesto v državi.

 

Čestitke vsem za vrhunske  rezultate!

Mentorica: Jelka Kokol Plošinjak

 

 

(Visited 214 times, 1 visits today)