Sodelovanje v mednarodni izmenjavi

Na Dunaju sem se od 3. do 8. 4. 2022 udeležila prve petdnevne izmenjave  v okviru projekta Moja kreativnost je moja moč.  V izmenjave smo vključeni mladi med 13. in 24. letom iz držav, ki sodelujejo v projektu. Avstrija je nosilec projekta (Sudwind Verein fur Entwicklungspolitik und Globale Gerechtigkeit), partnerji pa Italija (CESIE  in Teatro Atlante Cooperativa Sociale Art), Poljska (Fundacja na Rzecz Kultury “Walizka”) in Slovenija (Kulturno-umetniško društvo Transformator in društvo Humanitas).

V okviru projekta se bosta odvili še dve izmenjavi, prva konec septembra v Palermu in druga v sredini novembra v Bruslju.

Projekt je usmerjen v mlade, da postanemo aktivni državljani  in da sodelujemo s svojimi vrstniki na lokalni, nacionalni ravni in v EU ter  skupaj na kreativen način izrazimo svoje zahteve.

Čez dan so pod vodstvom mentorjev potekale delavnice v Musisches Zentrum Wien kjer smo se s kreativnimi metodami (ples, gledališče, glasba in sodobne vizualne umetnosti) učili sestavljati politične zahteve. Cilj je bil ozavestit sebe in druge, še posebej mlade o spremembah, ki jih moramo narediti tako na lokalni, državni in mednarodni ravni. Naučili smo se,  kako s pomočjo socialnih omrežij spodbujati in ozaveščati o problematikah, ki jih mladi morda niti ne poznajo. Na primer: Poljaki so predstavili, kako močno se zavzemajo za človekove pravice, svobodo govora, enakopravnost lgbtiq+ skupnosti in  za izobrazbo. Seznanili so nas , kako veliko in močno oblast nad prebivalstvom ima policija in, da zato poteka veliko protestov, ki se jih udeležujejo mladi in izražajo svoje zahteve in podporo zgoraj naštetemu.

Tudi mi smo na Dunaju izvedli flashmob* in nekaj problemov predstavili ljudem na trgih. 

*flash mob / skupina ljudi, organizirana, povabljena preko interneta ali socialnih medijev na določeno lokacijo ob določenem času, da izvedejo načrtovano dejanje.

V delavnicah smo veliko časa posvetili tudi zahtevam, ki jih bomo novembra predstavili v Bruslju, v Evropskem  parlamentu ali Hiši evropske zgodovine. Med  najpomembnejšimi  temami  smo izpostavili  podnebne spremembe, človekove pravice, izobraževanje in enakopravnost.

Na izmenjavo sem se prijavila z namenom, da se bolje seznanim s problemi, ki me zanimajo: z globalnim segrevanjem, kršenjem človekovih pravic, kratenjem pravice do izobrazbe, s problematiko čiste vode, enakopravnosti … ter  predvsem, da se učim, kako sama biti aktivna, kako pritegniti  vrstnike in kako pomagati k boljši družbi. Če  dosežem samo eno spremembo ali prispevam k boljši osveščenosti mladih  o problemih ter pripomorem, da bodo o tem razmišljali in se pogovarjali, bom zadovoljna in ponosna.

Zbrana družba udeležencev, odnosi in  vzdušje na izmenjavi so bili nekaj izjemnega in neopisljivega. Nikoli nisi bil sam, vsako mnenje je bilo upoštevano, imel si podporo in najbolj pomembno,  imel si svoj glas.

 

Kaj lahko narediš ti, če te zanimajo aktualni družbeni problemi, če hočeš pomagati in kaj spremeniti? Preprosto deli in ozaveščaj, tako na družbenih omrežjih kot v vsakdanjem stiku. Podpisuj peticije, deli svojo zgodbo in zgodbo drugih, beri in se izobražuj o problemih današnjega sveta. Pazi samo, da vse, kar objavljaš in deliš najprej, preveriš, ali je res. To je tudi nekaj, kar smo se  naučili na delavnicah, da vedno preveriš, kdo je objavil članek ali zgodbo, kdo ali kaj so viri in  ali se opisano tudi v resnici dogaja.

Bori se za tisto, kar je zate pomembno in verjemi, kar pogosto slišiš, da na mladih svet stoji.

 

Vanessa Vaupotič, 3.a

(Visited 59 times, 1 visits today)