Gimnazija Ptuj se je v šolskem letu 2021/2022 pridružila Nacionalnemu medresorskemu programu za spodbujanje branja med mladimi športniki, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom #športajmoinberimo. Vodi ga Mariborska knjižnica in poteka v sodelovanju z Ministrstvom RS za izobraževanje in šport, Ministrstvom RS za kulturo, Zavodom RS za šolstvo ter Javno agencijo za knjigo RS.

Namen programa je mladim perspektivnim športnikom predstaviti vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi.V sklopu omenjenega programa vsako leto potekajo v izbranih splošnih knjižnicah po Sloveniji druženja z vrhunskimi športniki, vanj pa so vključene izbrane šolske knjižnice – tudi knjižnica Gimnazije Ptuj. Na povabilo Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, so se 19. maja 2022 dijaki naših športnih oddelkov 2. Š in 3. DŠ udeležili srečanja z nekdanjimi vrhunskimi športniki – Tadejo Brankovič,  Anjo Valant Velepec in Andrejem Miklavcem. V sproščenem vzdušju so dijakom predstavili svoje športne in življenjske poti, športne začetke in kasnejše uspehe okronane tudi z olimpijskimi medaljami. Pripovedovali so o ljudeh, ki so jim pomagali na njihovih poteh, o požrtvovalnosti in spodbudi staršev,  trenerjev, vrstnikov  in učiteljev, ki so jih spodbujali pri športu in v šoli. Poudarili so, da je zanje znanje in branje bilo vedno na prvem mestu, ob tem pa seveda šport kar jih oblikovalo kot ljudi kakršne so. Še vedno navdušeni nad znanjem, športom, branjem kar v športnem duhu in z navdušenjem predajajo mladim.

Ob tej priložnosti smo v knjižnici Gimnazije Ptuj razstavili literaturo o športu, za športnike in tudi za tiste, ki bi šport in športnike radi bolje spoznali. Tokrat je na ogled le nekaj zanimivih knjig na temo športa, ki jih hrani naša knjižnica, še mnogo več jih je na knjižnih policah. Ob branju razstavljene literature lahko na primer spoznamo, kako lahko s pomočjo branja in knjig napredujemo tudi kot športniki, ali pa pridemo do spoznanja, da gre pri branju za posebno tehniko treniranja možganov in da je branje za duha to, kar je telovadba za telo. Spoznamo lahko, da je bralna pismenost temeljna zmožnost za pridobivanje in ustvarjanje novega znanja v osebnem in športnem življenju in tudi to, kako pomembna je povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem, ki morajo biti v ravnovesju, kar dokazujejo tudi najnovejše znanstvene raziskave različnih strok. Večino povedanega združuje zapis, ki ga najdemo v eni izmed razstavljenih knjig: »Tako kot zagotovo drži, da ima drža telesa vpliv na naše razmišljanje, je prav tako res, da so telesni položaji pod nenehnim vplivom naših miselnih in telesnih stanj.« ( Mabel E. Todd).   

Razstava bo na ogled še do 15. junija 2022.

Jelka Kosi

(Visited 72 times, 1 visits today)