Izmenjava z Burghausnom – že dvajset let in zmeraj drugače

25.–28. september 2022

V četrtek, 25. septembra zvečer, so k nam pripotovali dijaki Gimnazije Aventinus iz Burgausna. Skupaj s starši smo pričakali njihov prihod pred šolo in jim izrekli toplo dobrodošlico. Moja gostja je bila Elektra Strohmeier. Že na poti domov sva izmenjali veliko besed in se takoj ujeli. Govorili sva o temah, kot so šola, družina, prijatelji, navade, in spoznali, da si najini kulturi le nista tako tuji.

V petek smo pripravili uradni sprejem gostov iz Nemčije. Udeležila se ga je tudi županja mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, ki je goste pozdravila in jim izrekla dobrodošlico. Prav tako sta nas nagovorila ravnatelja obeh šol, Boštjan Šeruga in Ulrich Kanz, ter profesor Štefan Angstl, pobudnik našega dolgoletnega sodelovanja s partnersko gimnazijo Aventinus. Letošnja izmenjava je bila posebej pomembna za vse nas, saj smo praznovali 20 let sodelovanja. 

Po končanem sprejemu smo se dijaki obeh gimnazij podali na krajši ogled naše šole. Temu je sledil zanimivejši del našega dneva, odpravili smo se po najstarejšem mestu v Sloveniji, našem Ptuju. Ogledali smo si mestne znamenitosti, ki so jih zgodovina in nekdanji prebivalci pustili za sabo. Da bi bili še bolj zgodovinsko podkovani, smo se podali na Ptujski grad, ki nam je razkril razsežnosti srednjega veka in življenje graščakov. Dan smo zaključili z druženjem ob dobri kavi in kartanju.

V soboto zjutraj sva se z Elektro odpravili na ogled najlepšega gotskega bisera na Slovenskem, bazilike Marije Svetnice s plaščem na Ptujski Gori. Navdušujoča je bila sama arhitektura, še bolj pa zanimiva legenda o neuspelem turškem vpadu. Prav tako ni razočaral razgled na Dravsko-Ptujsko polje, ki ga ponuja cerkveno dvorišče.                     

Veliko turistom se naši kraji zapišejo v spomin predvsem zaradi kozarca dobrega vina, zato sem sklenila, da bom gostjo odpeljala v Viničarski muzej z etnografsko zbirko. Med zelenimi in rahlo rumenečimi vinogradi sva spoznali in se naučili veliko novega o vinu, pridelovanju, trgatvi in poglobili svoje znanje o tradiciji v Halozah živečih ljudi. Popoldan smo se vsi skupaj odpravili v prestolnico Štajerske in si tam ogledali najstarejšo vinsko trto na svetu ter druge, ogleda vredne zanimivosti, ki jih ponuja Maribor.

Zadnji dan smo ostali skupaj do zgodnjega jutra, se nato poslovili in zapisali še zadnje lepe spomine.

Tokrat sem se prvič z visokimi pričakovanji in ambicijami po nepozabni izkušnji udeležila mednarodne izmenjave. Vsekakor je ta izmenjava izpolnila vse in že stremim k novim priložnostim za nadgrajevanje in pridobivanje novih izkušenj. Spoznala sem nove ljudi, drugačen izobraževalni sistem in malo izpilila znanje nemškega ter angleškega jezika. Rečem lahko, da smo se razšli z nasmehi na obrazih in z lepimi spomini v srcih.

Nika Sitar, 3. u

 

Jaz sem gostila Kamila, s katerim sem si prej že dopisovala. Zjutraj sem nama pripravila tradicionalni slovenski zajtrk s kruhom, maslom, medom in mlekom. Bilo mu je zelo všeč. Veliko sva se pogovarjala o naših navadah in običajih.

Zelo sem hvaležna za ponujeno priložnost sodelovanja v tej izmenjavi. Druženje je bilo zame nepozabno in tudi poučno. Z dijaki iz Nemčije smo navezali prijateljstva in upam, da jih bomo ohranili tudi po končani izmenjavi. Všeč mi je bilo, da sem se lahko sporazumevala v nemškem in angleškem jeziku.

Lucija Zelenko, 3. a

 

Izmenjava z dijaki iz Burghausna je bila zame lepa izkušnja, polna veselih in zabavnih trenutkov. Z gostjo sva zvečer igrali nove nemške družabne igre, ki so me popolnoma prevzele. Težko sem si zapomnila vse nemške izraze in vedno znova so nastajale nove besede. Tako je bilo vse skupaj še bolj zabavno.

Pripovedovali sva si veliko zanimivih zgodb in dnevi so hitro minili. Vedela sem, da bo našega druženja kmalu konec. Slovo je bilo za vse nas zelo čustveno, saj smo se kljub kratkemu času zelo povezali. Poslovili smo se z mislijo, da se spomladi spet vidimo in bomo ponovno imeli priložnost za druženje in nadaljevanje zanimivih zgodb.

Eva Ivančič, 3. c

 

Ko sem slišal, da se lahko prijavim na izmenjavo z gimnazijo Aventinus iz Burghausna, sem takoj pograbil priložnost. V četrtek zvečer sem prvič srečal svojega gosta Svena. Sven je zelo uglajen in vljuden fant, zanimajo ga matematika, fizika in politika.  Rad pa tudi igra nogomet in tenis. Pogovarjala sva se pozno v noč, srečali pa smo se tudi z ostalimi sošolci in našo novo prostovoljko Moano. Skupaj smo igrali razne družabne igre in razpravljali o aktualnih temah. Zvečer pred spanjem sva s Svenom vedno odigrala še namizni tenis. Naše goste smo peljali tudi na trgatev k Viti in Luciji, kjer so Svena kar določili za »putarja«.

Skupaj smo preživeli zelo lepe trenutke.

Z izmenjavami imam že bogate izkušnje, saj sem tudi v osnovni šoli sodeloval z učenci iz Turčije, Poljske in Finske. Zaradi teh dobrih  izkušenj sem se tudi takoj prijavil v izmenjavo z Nemčijo. Zelo pomembno se mi zdi, da na tak način lahko komuniciram v tujih jezikih, nemščini in angleščini, ter izvem veliko novega o svojih vrstnikih iz tujine. Spoznaval sem  njihove  navade in običaje, njihovo kulturo in tradicijo, kar je zame zelo pomembno.

Jure Gojkovič, 3. b

 

Moja izkušnja z gosti iz Burghausna je bila zelo pozitivna. Toplo smo jih sprejeli v svojih domovih in uživali v druženju v lepem prijetnem vremenu. Drug drugega smo učili izraze v svojem maternem jeziku.

Polni pričakovanja se veselimo pomladi, ko se bomo tudi mi odpeljali v Nemčijo in v našo skrinjico spominov dodali še več lepih izkušenj.

Vita Irgolič, 3. c

 

Izmenjava z vami, dragi novi prijatelji iz Burghausna, je bila odlična  in zanimiva. Res sem užival. Veselim se vsega novega in zanimivega, kar me čaka v Nemčiji.

Luka Draguš, 3. š

(Visited 80 times, 1 visits today)