Petek, 28. 10. 2022, je bil za dijake 3. letnikov Gimnazije Ptuj prav poseben dan. V sklopu aktivnega državljanstva smo se že navsezgodaj z vlakom odpravili v Ljubljano, center slovenske politične scene, in tam so nas profesorji razdelili v dve skupini.

Naša skupina je uvodoma obiskala Hišo Evropske unije, v kateri smo s predavanji in interaktivno delavnico spoznali delovanje najpomembnejše evropske politično-ekonomske zveze. Sploh delavnice so služile kot odlično ogrevanje pred obiskom parlamenta, ki smo se ga dijaki tudi najbolj veselili. Spremljanje seje državnega zbora je bil za mnoge nedvomno vrhunec celotnega dne, po pretečenem terminu so nas komajda izvlekli z balkona velike dvorane. Na hodnikih zgradbe smo srečali številne priznane politične veljake, med drugim tudi Janeza Janšo, Jonasa Žnidaršiča in člane stranke Socialnih demokratov, ki so nam namenili nekaj besed. Dan smo končali z obiskom kinoteke, v kateri smo se ob ogledu dokumentarnega filma seznanili s problematiko prekarnega dela, o čemer smo govorili tudi v šoli pri pouku sociologije.

Pred koncem ekskurzije nam je ostalo še nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za zaslužen obrok in raziskovanje prestolnice.
Domov smo se odpravili pozno popoldne – morda nekoliko izmučeni, vendar zadovoljni z odličnim, poučnim in nepozabnim uvodom v jesenske počitnice.

Sandro Čeh, 3. š

(Visited 60 times, 1 visits today)