Med 14. in 28. januarjem 2023 smo izvedli izmenjavo s St. Mark’s Senior Secondary Public School iz Indije. Izmenjave se je udeležilo 10 dijakov in 2 profesorja, delimo nekaj vtisov Nike Sitar.

Popotovanje v Indijo

Moje potovanje v Indijo je bilo eno najbolj nepozabnih doživetij v mojem življenju. Bila sem deležna prave izmenjave kultur, kjer sem se naučila toliko novih stvari, okusila najboljšo hrano in spoznala neverjetno prijazne ljudi.

Med potovanjem sem obiskala tudi mesti Agra in Jaipur, ki sta me popolnoma očarali. Agra je znana po enem od sedmih svetovnih čudes – Tadž Mahalu, ki sem ga imela priložnost obiskati. Osupnila sem nad njegovo veličastno arhitekturo in čudovitimi vrtovi okoli njega. V Jaipuru sem obiskala palačo vetrov – Hawa Mahal, kjer sem uživala v razgledu na mesto skozi njegove okrogle okne, pravtako pa smo obiskali palačo Amber Ford.

Vendar pa je bilo najboljše pri tem potovanju to, da sem imela priložnost živeti z odlično gostiteljsko družino, ki mi je omogočila, da spoznam kulturo in navade Indijcev na zelo pristen način. Bila sem deležna toliko topline in gostoljubnosti, da se bom vedno spominjala na to izjemno doživetje. Moja gostiteljica mi je z velikim veseljem predstavila njihovo kulturo in vsakdanje življenje, ki se pa zelo razlikuje od našega.

In seveda ne smem pozabiti na indijsko hrano – bila je neverjetna! Poskusila sem številne različne jedi, od začinjenega curryja do slastnih sladic. Vsak dan sem poskusila nekaj novega in vsak dan bolj sem bila navdušena. Okusi so bili tako bogati in raznoliki, da sem si želela, da bi lahko ostala tam še dlje in poskusila še več.

Med potovanjem v Indijo sem imela priložnost obiskati tudi mesto New Delhi, ki me je navdušilo z njegovo moderno in hkrati tradicionalno arhitekturo ter s pestro ponudbo kulturnih in umetniških dogodkov. Poleg ogleda mesta smo v okviru izmenjave s šolo, v kateri sem bila sprejeta, obiskali tudi različne delavnice, ki so nam ponudile vpogled v tradicionalne indijske obrti, kot so izdelava tekstilij, nakita in keramike. V teh delavnicah smo se lahko tudi sami preizkusili v ustvarjanju in pridobili nova znanja in veščine.

Naša izmenjava je bila tudi priložnost, da smo predstavili našo kulturo in tradicijo. Tako smo na delavnici kuhanja pripravili tradicionalno slovensko hrano, ki smo jo delili s svojimi gostitelji. Pripravili smo gobovo juho, pire krompir, piščančjo obaro in druge jedi, obenem pa smo se pogovarjali o kulturnih razlikah in podobnostih med Slovenijo in Indijo ter tako širili svoja obzorja.

Potovanje v Indijo mi je ponudilo veliko nepozabnih doživetij in obogatilo moje znanje o svetu. Navdušena sem nad kulturo in prijaznostjo ljudi, s katerimi sem se srečala. Potovanje mi je dalo neverjetno izkušnjo, ki mi bo ostala v spominu za vedno. Spoznala sem toliko novih ljudi ter okusila nekatere najboljše jedi na svetu. Indija je resnično čudovita dežela, polna presenečenj in čudovitih doživetij. In komaj čakam, da jo spet obiščem.

NIKA SITAR

(Visited 70 times, 1 visits today)