V četrtek, 9. marca, smo se v dopoldanskem času učenci drugega in tretjega letnika odpravili z avtobusom proti letališču v Zagreb.

Na Irsko smo z nekaj zamude prispeli ob šesti uri zvečer. Zaradi silovitega dežja smo se namesto sprehoda po Dublinu nemudoma odpravili v hostel. Po samostojni večerji smo se po vrstniškem druženju utrujeni odpravili spat.

Naslednji dan smo se zbudili v zasneženo jutro, kar je v državah z oceanskim podnebjem velika redkost. V drugem dnevu je bilo načrtovano potovanje z avtobusom. Čeprav je bilo snega le za vzorec, je ta na cestah povzročal precej preglavic. Na srečo smo imeli izjemno izkušena in zabavna voznika avtobusa, ki sta nas kratkočasila do Galwaya. Tam smo se sprehodili po Shop ulici, ki je bila ovita v zastave držav sveta zaradi bližajočega se dneva svetega Patrika, irskega nacionalnega praznika. V Galwayu smo imeli priložnost videti trg Eyre, grad Lynch in španski obok. Po pogledu na Atlantik smo se z avtobusom odpravili po divji atlantski cesti kraške okolice na ene izmed najlepših in najznamenitejših klifov, Cliffs of Moher. V jasnem zimskem dnevu so nas pustili brez besed. Po ogledu nas je voznik avtobusa med vožnjo proti Dublinu naučil irsko narodno pesem o Molly Malone. Tako se je drugi dan potovanja po Irski približal koncu.

Tretji dan smo si v deževnem in mrzlem dnevu ogledali glavno mesto Irske, Dublin. Zaradi njegove majhnosti smo kar pešačili. Občudovali smo dublinski grad, grajski vrt, knjižnico Chester Beatty ter znameniti Trinity college. Nato smo si ob neuradni himni Dublina, ki smo se jo naučili prejšnji dan, ogledali kip Molly Malone. Izvedeli smo tudi veliko o dveh najznamenitejših irskih književnikih, Jamesu Joycu in Oscarju Wildu. Poskusili smo tudi tipično irsko kosilo. Spoznali smo še National Wax muzej in prirodoslovni muzej irske zgodovine. Po ogledih smo se izmučeni, a dobre volje odpravili v hostel, nato smo se po druženju v poznih urah odpravili spat.

Dopoldne zadnjega dne Irske smo preživeli ob spoznavanju nacionalnih gelskih športov. Seznanili smo se s pravili iger, nato pa smo se tudi preizkusili v gelskem nogometu, odbojki in hurlingu. Po manjših prijateljskih tekmah smo se polni energije odpravili proti letališču in se poslovili od Irske. V poznih nedeljskih urah smo se vrnili na Ptuj polni novega znanja in izkušenj.

(Visited 72 times, 1 visits today)