V Rigi, glavnem mestu Latvije, je med 29. aprilom in 6. majem potekala Evropska olimpijada eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science (EOES). Mlade evropske naravoslovce je gostila tamkajšnja univerza Rīga Stradiņš University (RSU).

Tekmovanja se je udeležilo 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine. Slovenijo sta na olimpijadi zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta obe osvojili srebrni medalji. V prvi ekipi so bili: A. Kosanović, Ž. Arsov (oba Gimnazija Bežigrad) in A. Erman (Gimnazija Kranj). V drugi ekipi so bili: A. Matoš (Gimnazija Novo mesto), E. Jauk (Gimnazija Bežigrad) in Tomaž Holc (2.D, Gimnazija Ptuj).

Udeleženci olimpijade so v dveh dneh reševali interdisciplinarne eksperimentalne naloge s področja kemije, fizike in biologije. Od preostalih olimpijad se razlikuje po ekipnem duhu, tekmovalci namreč rešujejo skupaj.

V prvem dnevu so reševali naloge na temo ples in glasba (kemijski opis metabolizma v mišicah, določanje mioglobina v mišicah, biologija artikulacije, fizika fonetike in delovanje glasbil).

Drugi dan pa so reševali naloge na temo pridelovanje kumar (trdota vode, izdelava gnojil, transport vode in kapilarni efekt, hidroponika, postavitev rastlinjaka). Slovenski ekipi sta se pri vseh nalogah odlično odrezali. Tomažu čestitamo za uvrstitev v ekipo in za odličen uspeh na olimpijadi.

Obe slovenski ekipi z mentorji. (vir: ZOTKS)
Ekipa s Tomažem v sredini. (vir: Tomaž Holc)

(Visited 107 times, 1 visits today)