Potovanje za spomine

Vstop v prelomno šolsko leto smo bodoči ptujski maturanti v prvem tednu meseca septembra obeležili s šestdnevnim potovanjem po Italiji, Franciji in Španiji, kjer smo kot glavno destinacijo obiskali katalonsko kulturno in nogometno prestolnico Barcelono. In če vstop v novo (šolsko) leto običajno povezujemo z najrazličnejšimi zaobljubami, je bila maturantska ekskurzija dogodek, na katerem smo na te zaobljube nekoliko pozabili, se zabavali, izobraževali, družili, povezovali in sprostili.

Avtobus smo že navsezgodaj napolnili do zadnjega sedeža in odrinili na naporno, a pestro pot, ki nam jo je z različnimi dejstvi in zanimivostmi med drugim krajšal tudi turistični vodič agencije Sonček. Skoraj trideseturno potovanje smo vsaj deloma razbili s prenočitvijo v hotelu v Franciji ter s kratkimi obiski Nice, Carcasonna in Verone. Intenzivnejši ritem smo dočakali šele v Barceloni, ki nas je pustila brez besed. Spoznali smo, da se s tako velikim in dih jemajočim mestom najhitreje zbližaš, ko se sprehodiš po njegovih neskončnih ulicah in se namočiš v bližnjem morju. Čas za osvežitev se je zmeraj našel in številnih dnevnih ter nočnih dogodivščin na idilični obali Calelle, kjer smo imeli hotel, ne bomo tako zlahka pozabili. Podobno nepozabni so bili tudi izbrani katalonski dragulji, kot so nogometni muzej FC Barcelone, park Guell, Sagrada Familia in barcelonski akvarij, ki smo jih obiskali v dveh dneh bivanja za Pireneji.

Ko smo se konec tedna vračali na sončno stran Alp, smo bili že pošteno izčrpani in zdelani, a hkrati navdušeni in hvaležni, da smo lahko vse lepe in malo manj lepe trenutke preživeli skupaj, v družbi sošolcev, prijateljev in izjemnih profesoric, ki so nam zmeraj prisluhnile in poskrbele, da se bomo v maturantsko Barcelono, prežeto z dogodivščinami in spomini, še leta rade volje vračali.  

Sandro Čeh, 4. š

(Visited 90 times, 1 visits today)