V sredo, 20. 9. 2023, smo se dijaki 2. letnika odpravili na ekskurzijo v Celje.

Dan se je začel s čakanjem na dogovorjenem mestu pred Gimnazijo Ptuj, od koder smo se polni pričakovanj odpeljali proti Celju.

Najprej smo obiskali ostanke nekdaj mogočnega celjskega gradu, v katerem je bivala najvplivnejša slovenska dinastija vseh časov, kot so zapisali na spletni strani. Ob izstopu iz avtobusa smo dobili delovne liste, ki smo jih izpolnjevali čez dan. Vodički sta nam predstavili legendo o nekdanjih prebivalcih tega gradu, celjskih grofih. Pripovedovali sta nam o njihovem življenju, o trenjih med družinskimi člani, njihovem koncu, dogodkih na gradu ter še mnogo več. Raziskali smo notranjost in zunanjost gradu ter si samostojno ogledali razstavo mučilnih naprav v Friderikovem stolpu.

Pot nas je nato vodila v Knežji dvorec, v katerem smo si ogledali razstavo Celjski grofje ter  knežje družinsko drevo, zemljevid rezidenc, ki so si jih lastili, in veliko drugih najdenih artefaktov. Med njimi so bile tudi  lobanje celjskih grofov, kar nas je zelo presenetilo. Videli smo različne freske in kipe iz tistega časa, razstavljena je tudi konstrukcija nekdanje rimske Celeje. Sledil je odmor za malico, ko smo lahko sami raziskali Celje ter se malo okrepčali.

Po premoru nas je čakala še zadnja lokacija – rimska nekropola v Šempetru. Ogledali smo si grobnice, od najstarejše do najmlajše. Nanje so vklesane zgodbe iz rimske mitologije in vodički sta nam pomen za vsako skulpturo in motiv natančno razložili. Spoznali smo različne navade, ki so bile značilne pri grobnicah, kot je Meduzina glava na slemenu grobnic za varnost umrlega pred roparji. Sprehodili smo se do  nekdanje rimske ceste, nato pa je sledila pot domov.

Tega dne smo spoznali pomemben del slovenske kulture in zgodovine, ki nam je bil manj znan, videli in slišali smo veliko, pridobili smo novo znanje ter preživeli odličen dan na ekskurziji.

Brina Štefančič, 2. u

(Visited 103 times, 1 visits today)