PODPRIMO

Ljubljanski manifest o branju na višji ravni:

https://readingmanifesto.org/

Manifest o branju na višji ravni, poimenovan tudi Ljubljanski manifest, je rezultat večletnih prizadevanj njegovih avtorjev – raziskovalcev branja in založništva: Mihe Kovača z Univerze v Ljubljani,  Anne Mangen z Univerze v Stavangerju, Adriaana van der Weela z Univerze v Leidnu, Andrea Schüller-Zwierlein z Univerze v Regensburgu.

Avtorji manifesta pozivajo k poučevanju in spodbujanju branja z merjenjem bralnih spretnosti in raziskavami branja na višji ravni kot sposobnosti, ki pomembno oblikuje življenje in družbo. Pozivajo pa tudi k razmisleku o vlogi in trajnem pomenu branja na višji ravni v digitalni dobi z besedami: »Branje na višji ravni je naše najmočnejše orodje za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja. S takim branjem vadimo metakognicijo in kognitivno potrpežljivost, širimo zmožnost pojmovnega umevanja, krepimo empatijo in se učimo na probleme gledati z različnih zornih kotov – vse to so nepogrešljive socialne veščine za ozaveščene državljane v sodobnih demokratičnih družbah.« Po besedah Mihe Kovača je eno glavnih sporočil manifesta, da moramo brati zapletene knjige, da bi lahko razumeli zapletene čase. Več o Ljubljanskem manifestu je dostopno na povezavi: https://readingmanifesto.org/.

Manifest so podprli Nemška akademija za jezik in pesništvo, Svetovno združenje založnikov (IPA), Evropsko združenje založnikov (FEP), mednarodni PEN, Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY), Mednarodno združenje društev za promocijo branja (EURead) in Svetovno združenje knjižničarjev (IFLA).

V Sloveniji so avtorji Ljubljanski manifest predstavili 16. oktobra 2023, v mednarodnem prostoru pa je bil predstavljen 18. oktobra 2023, prvi dan Frankfurtskega knjižnega sejma katerega častna gostja je letos Slovenija. Ljubljanski manifest že dobiva vse močnejšo mednarodno podporo. Ob predstavitvi manifesta v mednarodnem prostoru je nemško ministrstvo za kulturo napovedalo prizadevanja za njegovo uveljavitev na evropski ravni.

K podpori Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni vas vabimo ob zaključku Mednarodnega meseca šolskih knjižnic 2023. Tudi letošnji oktober je bil v znamenju  praznovanja in promocije dejavnosti šolskih knjižnic, katerih najpomembnejša dejavnost je spodbujanje in krepitev branja, predvsem branja na višji ravni. Na pobudo Mednarodnega združenja šolskih knjižničarjev (IASL) so leta 1999 knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru. V Sloveniji smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007. Sčasoma je praznovanje preraslo v Mednarodni mesec, ki ga v slovenskem prostoru tradicionalno koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Letošnji slogan se glasi: Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja – na slednji nedvomno vpliva tudi branje na višji ravni.

Jelka Kosi

(Visited 83 times, 1 visits today)