V petek, 10. novembra, smo se ob 10. uri zbrali v kulturni dvorani in pričakali dijake Gimnazije Lava s katerimi smo do sobote sodelovali v narodni izmenjavi. Sprva smo se zadržano opazovali, nato pa smo se sprostili in pogovor je stekel. Klepetale so tudi spremljevalne učiteljice – za naš razred sta dejavnost vodili Aleksandra Pal in Slavica Bratuša. Obiskal nas je tudi gospod ravnatelj, ki je pozdravil goste in nas nagovoril.

Dijaki in dijakinje 1. B smo nato predstavili šolo, sledila še je didaktična igra, pri kateri smo spletali nove vezi in se bolje spoznali. Svoje nove prijatelje smo nato še pogostili s kosilom na Šolskem centru, ponudili pa smo jim tudi dobrote, ki smo jih spekli sami.

Vodeni ogled grajskega muzeja ni bil mogoč, zato smo si ogledali video, ki je podrobno prikazal življenje na Ptujskem gradu v srednjem veku. Nato smo se razdelili v štiri skupine in odpeljali dijake Gimnazije Lava po Ptuju. Samostojno vodenje nam je bilo zelo všeč, saj smo se lahko tudi sami preizkusili v vlogi vodičev. Po ogledu mesta smo se peš odpravili v Terme Ptuj, kjer smo lahko kljub slabemu vremenu uživali na toplem. Okoli sedme ure so nas in naše goste starši odpeljali domov.

Naslednji dan, na Martinovo soboto, smo se ob zbrali pred Florijanovim spomenikom. V  manjših skupinah smo gostom razkazali še skrite kotičke Ptuja. Z mojo skupino smo občudovali razgled z gradu, nato pa še Kurentovo hišo, kjer smo se naučili marsikaj novega o kurentu in njegovi zgodovini. Ker je na ta dan potekalo tudi tradicionalno Martinovanje, smo se sprehodili mimo tržnice, kjer so potekale različne dejavnosti.

Okoli 14. ure smo jih pospremili na železniško postajo in se od njih s težkim srcem poslovili. Kljub neugodnemu vremenu in kratkem druženju smo stkali prijateljstva ustvarili spomine in se naučili česa novega. Zelo se že veselimo našega obiska v Celju, ki bo junija 2024.

Katrina Rozman

(Visited 75 times, 1 visits today)