V torek, 17. 10. 2023, nas je v 2. U – gledališčnice (Nino Kocman, Vito Lešnik, Zojo Filip, Lano Lovrenčič, Nejo Gjorek, Ajdo Fajfar, Anejo Toplak, Tijo Tamše in Lano Strnad), pri predmetu zgodovina in teorija filma, ki ga poučuje profesor Robert Petrovič, obiskala fotografinja Almira Ćatović.

Fotografinja nam je v uvodu predstavila pomembnejše podatke o nastanku fotografij, o uporabi kompozicij in o pomembnejših fotografih, ki so prepoznavni po svojem motivu ali stilu. Meni sta v spominu ostala dva fotografa – Robert Capa in Ansel Adams. Robert Capa je bil vojni fotograf in fotoreporter. Fasciniralo me je predvsem to, da je bil med vojnami na prizorišču teh strašnih dogodkov in jih fotografiral. Ansel Adam pa je fotograf, ki slika naravo, predvsem pa ozavešča in prispeva s svojim delom k zaščiti narodnih parkov. Njegove fotografije mi vzamejo dih vsakič, ko jih gledam.

Pred začetkom vaje nam je fotografinja pokazala, kako uporabljati fotoaparat. Napotek, ki ga je izrekla in ga pri fotografiranju upoštevam in uporabljam še danes, je ta: “Preden se odločiš, da boš zajel fotografijo, se najprej vprašaj, kaj želiš z njo sporočiti in na kašen način.” Nato smo se odpravili na pokopališče, kjer smo imeli svobodo pri izbiranju motivov. Poigravali smo se z različnimi koti in svetlobo.  

Po opravljeni vaji smo se zbrali v učilnici, kjer smo s sošolkami predstavile svoje fotografije in motive, ter razmišljanja, zakaj smo naredile določeno fotografijo. Med predstavljanjem fotografij nam je gospa Almira Ćatović predlagala, kako izboljšati fotografijo, ali kako bi jo lahko naredile na drugačen način, da bi bil naš motiv bolje razviden.

Ta izkušnja mi bo ostala v spominu, saj me fotografiranje razveseljuje, predvsem pa sem bila navdušena in počaščena, da sem spoznala Almiro Ćatović, saj njeno delo spremljam že kar nekaj časa.

Nina Kocman, 2. U

Vita Lešnik, 2. U
Lana Lovrenčič, 2. U
Ajda Fajfar, 2. U

(Visited 29 times, 1 visits today)