Ideja o narodni izmenjavi nas je vse pritegnila. Spoznavanje vrstnikov in njihovega načina življenja je zanimiv izziv. Prvotno navdušenje je zamenjala skrb o tem, da bomo dobri gostitelji dijakom, ki so prihajali k nam iz Novega mesta. Začele so se priprave na program, predstavitev šole in Ptuja dijakom, ki so naše kraje obiskali prvič. Novomeški dijaki so na Ptuju preživeli petek, 15. in soboto, 16. decembra 2023.

Delček dogajanja, ki ji je ostal v spominu, je povzela Tia Šimenc (1.C):

”V petek zjutraj smo se zbrali v šoli in pripravili vse potrebno za sprejem gostov iz Novega mesta. Imeli smo čas, da smo še na hitro zvadili naš program, za katerega smo se zelo potrudili in v njem sodelovali vsi dijaki 1.c.

Ko so Novomeščani prispeli, smo s pogledom iskali vsak svojega gosta. Sprejeli smo jih s prijetnim razgibanim programom, v katerem ni manjkalo glasbe razrednega benda, predstavitve gimnazije, novic, reklam in kviza, v katerem so sodelovali tudi dijaki iz Novega mesta. Po programu smo se posladkali z domačimi slaščicami. Sledile so igre, pri katerih smo se bolje spoznali posamezno in v skupinah. Z ne tako praznimi želodci smo se nato napotili na malico, kjer smo imeli še dodaten čas za spoznavanje.

Siti smo se nato v dveh skupinah odpravili v mesto na ogled Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in Galerije mesta Ptuj. Vsi smo se naučili nekaj novega, ne samo naši gostje. Popoldne smo se vrnili na gimnazijo, kjer smo slišali še nekaj zanimivosti o kurentu, nato pa je vsak izdelal svojo umetnino na temo najznamenitejšega ptujskega lika.

Končno je prišel čas, ko smo se poslovili od profesorjev, in se s svojim gostom odpravili po svoje. Jaz sem se s svojo družbo šla drsat, jest in nakupovat. Dan je res hitro minil in že smo bili v posteljah.

Zgodnje sobotno jutro je vsak preživel drugače, potem pa smo se spet vsi sestali pred šolo in nadaljevali z našim druženjem. V skupinah smo zakorakali do različnih točk po celotnem Ptuju in vmes imeli tudi “Photoshoote”. Malce nas je nazeblo, zato se nas je večina sprehodila do kavarne, kjer smo se ob najrazličnejših pogovorih zabavali in ogreli. Ravno, ko smo se dobro navadili svojega gosta, je prišla ura za odhod. Z našimi novimi prijatelji smo počakali na avtobus in se lepo poslovili. V spomladanskem srečanju z Novomeščani bomo mi v vlogi gostov, a prisotne ne bo več toliko treme, ker smo postali pravi kolegi.”

Kristina Pajek in Tia Šimenc

(Visited 45 times, 1 visits today)