Ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ki ga je razglasila Generalna skupščina OZN in ga zaznamujemo 27. januarja, se v Sloveniji spominjamo judovskih, romskih in mnogih drugih, tudi slovenskih, žrtev holokavsta. Ko so na ta dan leta 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk. Letos obeležujemo tudi 79 let od osvoboditve tega največjega in najsmrtonosnejšega nacističnega koncentracijskega taborišča.  

Ob tej priložnosti smo v mesecu februarju pripravili razstavo z naslovom: Prisilno delo v času nacizma (potujoča razstava Škofijske gimnazije Vipava) in poustvarjanja dijakov 4. letnika umetniške gimnazije na temo totalitarizem.

Razstavo so si ogledali vsi dijaki, prav tako smo profesorji zgodovine pripravili spominsko uro o izrabljanju holokavsta v napačne namene. Dijakinji 4. letnika pa sta za sošolce pripravili tudi predstavitev lastnega doživljanja ekskurzije v Auschwitz. 

Ker genocid in vojaški spopadi niso stvar oddaljene preteklosti, sta spomin in opomin na tako kruta dejanja v človeški zgodovini namreč še kako pomembna.

Mojca Kobale Pahor

(Visited 24 times, 1 visits today)