Najuspešnejši udeleženci šolskega tekmovanja so se 16. januarja zbrali v OŠ Mladika. V svojih razlagalnih spisih so poglobljeno obravnavali posebej za to stopnjo predpisana literarna dela in smiselno vključevali tudi spoznanja iz dodatne literature.

Osrednja pozornost mlajših bralk iz 1. in 2. letnika je bila namenjena Tomšičevemu romanu Šavrinke, ki obravnava življenje vztrajnih in pogumnih žensk iz koprskega zaledja, katerih pot se je vila od osrednje Istre do Trsta. Dekleta in žene so trgovale z jajci in drugim blagom, tako da se jih je oprijelo ime jajčarice. Za posebej radovedne navajamo izsek iz navodil za pisanje razlagalnega spisa.

Veličina malega človeka

/…/ Pojasnite, kako ste doživeli spopadanje malega istrskega človeka z življenjskimi preizkušnjami. Povzemite dva dogodka, ki sta se vas zaradi prikaza premagovanja življenjskih težav najbolj dotaknila. Kakšno vlogo imata izbrana dogodka v zgradbi romana? Presodite vlogo ženskih književnih oseb pri premagovanju revščine in aktualnost romana glede na solidarnost družbe danes.

Starejših tekmovalci so se posvečali Jančarjevemu romanu Severni sij. Razmišljali so o tragičnosti osrednje literarne osebe, Josefa Erdmana, ki je na novoletni dan 1938 pripotoval v Maribor in tam kasneje zrl v srhljivo rdečo svetlobo severnega sija, veličastnega in grozečega simbola prihajajoče vojne. Ob spremljanju njegove zgodbe so kot bralci odkrivali, kako krhko je človeško življenje in kako pomembno nanj vplivajo naključni dogodki in povezave.

Skupinski uspeh naših dijakov je bil izjemen, saj se je na državno tekmovanje uvrstilo kar 6 od 8 tekmovalcev z naše šole. To so: Polona Fideršek (2. a), Nuša Pučko (1. c), Maruša Šeruga (2. c), Zoja Grula (2. a), Sandro Čeh (4. š) in Hana Skrbinšek (4. c).

Nov krog tekmovanja jih čaka kmalu, in sicer 16. marca. Želimo jim veliko navdihujočega druženja z literaturo in drugimi bralci.

Marija Holc, prof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branje nas druži: udeleženci regijskega tekmovanja in mentorici.

 

(Visited 93 times, 1 visits today)