1. 1. 2024 se je 1. U s profesorjem odpravil v Mestni kino Ptuj. Zbrali smo se okoli devete ure pred kinom. Dve uri, ki smo jih preživeli v kinu, smo začeli z ogledom kratkega filma evropske produkcije z naslovom »Kosmata ljubezen«.

Po ogledu filma so nam zaposleni v kinu predstavili delovanje kina in nas malo povprašali o zgodovini filma. O Mestnem kinu Ptuj smo spoznali ogromno novih stvari. Nato smo se odpravili v kabino, iz katere projicirajo filme. Predstavili so nam kako projekcije filmov potekajo in videli ogromno filmskih posterjev, tako starih, kot novih.

Po ogledu projekcijske kabine nas je pot vodila v kletne prostore Mestnega kina Ptuj. V kleti se nahaja nova dvorana. Prostor je prijeten in domač, saj so klasične klopi nadomestili s stoli, kateri niti en ni enak drugemu. S tem ambientom so dosegli zelo zanimivo in udobno okolje, ki je lahko v navdih tako filmofilom kot navadnemu občinstvu. Prostor je namenjen tako ogledu filmov, kakor tudi spremljevalnim dogodkom ob filmskih premierah. Mestni kino Ptuj se lahko pohvali tudi z veliko kolekcijo filmske literature.

Pokazali so nam tudi podstrešje Mestnega kina, kjer hranijo posterje filmov, ki so jih v preteklosti predvajali v kinu. 

In še zanimivost, v prostorih kina Ptuj je prva kino predstava potekala že leta 1897.

Ela Šalamun

Foto: Leon Roškar, Kino Ptuj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več fotografij na: https://gimptuj-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/robert_petrovic_gimptuj_si/EptbkibciWBHlHs-IelOmhIBRKVMJHxKT-jNL3y4uidoQg?e=cUV77A

 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)