Ekskurzija v Ljubljano natisni E-pošta

V sredo, 21.3.2018 smo se zgodaj zjutraj, učenci prvih letnikov in 2. DŠ s profesorji odpravili v Ljubljano. Najprej smo si v Cankarjevem domu ogledali koncert z naslovom: Od opere do muzikala, kjer so nam orkester, solisti in Ana Maria Mitić približali opero, opereto in muzikal.

Po koncertu smo se odpravili preko Trga republike do Narodnega muzeja, kjer smo si ogledali razstavo Rimske zgodbe. Gospa Petra nam je predstavila orožje Rimljanov in njihovih prednikov, razne posode, nagrobnike.  Po vonju smo tudi poskusili ugotoviti njihove značilne začimbe prav tako pa nam je predstavila kip Emonca, ki nam je kasneje pri spoznavanju Ljubljane oziroma Emone tudi pomagal.

Sprehodili smo se tudi do Ljubljanskega mestnega muzeja, kjer nam je gospod Žiga predstavil cehovsko oziroma srednjeveško Ljubljano. Pokazal nam je različne kovance, posode in ostanke svilnatega oblačila s tega obdobja. Vsem nam je bila najbolj zanimiva delavnica, kjer smo najprej dobili podatke o tem kako je nekoč potekal izdelava usnja. Kasneje pa smo tudi sami lahko zašili čevlje ali torbe, lahko smo si naredili zapestnice na tri različne načine, prav tako pa smo se vsi preizkusili v kaligrafiji in v pečatenju lista. S kaligrafsko pisavo smo tudi postali vajenci.

Mesto Ljubljana smo samostojno spoznavali s pomočjo delovnih listov in zemljevidov, ki smo jih dobili pri umetnostni zgodovini. V razredu smo se razdelili na tri skupine, vsaka je imela svojo pot. Nas je pot vodila od Trga republike, preko Kongresnega trga do Levstikovega in nazadnje še Vodnikovega trga. Ob spoznavanju znamenitosti smo imeli za nalogo, da napravimo nekaj izvirnih fotografij, ki se vsebinsko ali alegorično navezujejo na izbrane spomenike. Prilagam nekaj fotografij. Takšen način nam je bil zelo všeč, samo smo bili pri svojem delu samostojni, pa tudi ustvarjalni . Tako je nastal naš skupinski »potopis« in lep spomin na Ljubljano.

 

Polonca Škerget, 1. d