20. Frankofonski dan natisni E-pošta

22. marca 2018 smo se ljubitelji francoskega jezika ponovno zbrali v Celju, tokrat že na 20. Frankofonskem dnevu. Prireditev je potekala v Celjskem domu pod okriljem Zavoda RS za šolstvo, Francoskega inštituta v Sloveniji, fundacije Wallonie-Bruxelles International ter I. gimnazije v Celju.

Tema prireditve, na kateri je sodelovalo preko 200 učencev iz 16 osnovnih in srednjih šol, je bila francoščina na različnih celinah – »le français  à travers les continents«. Posamezne šole so si že več tednov pred prireditvijo izbrale neko frankofonsko državo, ki so jo nato učenci francoskega jezika skozi projektno delo spoznavali.

Na prireditvi v Celju smo lahko občudovali rezultate njihovega dela: izbrano državo so s pomočjo slikovnega gradiva, oblačil, različnih predmetov  in kulinaričnih dobrot predstavili na stojnici, na osrednji prireditvi pa s skeči, kvizi in glasbo. Prireditev je še dodatno obogatil nastop belgijskega pevca Cédrica Gévryja.

Dijaki 1. c razreda Gimnazije Ptuj smo predstavili afriško državo Mali. Maja, Nataša, Maša in Sara so ob spremljavi Eve na kitari, Tilna na violini in Ambroža na kahonu, zapele pesem Sanjam o tebi (Je rêve à toi) slavnih malijskih glasbenikov Amadou & Mariam.

Tatjana Gašparič


Prispevek na TV Celje