Mednarodna izmenjava z Aventinus – Gymnasium iz Burghausna natisni E-pošta

Medtem ko so ostali 1. letniki še lovili zadnje ocene, smo nekateri  dijaki  1. a oddelka izkoristili vroče junijske dni  za druženje z vrstniki iz Nemčije.  Od  7. do 10. junija smo namreč gostili 7 dijakov iz naše partnerske šole iz Burghausna.  Bili smo zelo veseli, da smo  že v 1. letniku dobili priložnost sodelovati  v mednarodni izmenjavi.

Vse se je začelo 7. junija, v četrtek popoldne, ko smo se zbrali pred gimnazijo in pričakali naše goste. Ti so se zelo razveselili  dobrodošlice v nemškem jeziku, predvsem pa so se izkazali naši starši, ki vsi zelo dobro govorijo nemško. Po sprejemu smo se odpeljali domov, kjer smo se lahko malo bolje spoznali, nekateri s pogovorom, drugi pa z družabnimi igrami. Naslednje dopoldne smo  preživeli v šoli. Naši gostje so se najprej pomerili v kvizu o Ptuju, nato pa smo v manjših skupinah  razpravljali o podobnostih in razlikah naših šolskih sistemov. Pogovarjali smo se  o tem, kakšno šolo si  želimo in kaj bi radi spremenili. Imeli smo veliko dobrih skupnih idej in predlogov. Strinjali smo se, da želimo biti družbeno angažirani in vplivati na svet, v katerem živimo.  Zato smo se odločili, da bomo v Burghausnu diskutirali o projektih kot je Fair trade (pravična trgovina), v katerega sta vključeni obe šoli.  Nato so si dijaki iz Burghausna ogledali še knjižnico Ivana Potrča in Ptujski grad. Polni navdušenja nad našo bogato zgodovino  so se z nami še sprehodili skozi Ptuj. Predstavili smo jim najpomembnejše znamenitosti Ptuja, kot so Prešernova ulica, minoritski in dominikanski samostan, Orfejev spomenik itd. Po končanem ogledu nam je bilo zelo vroče, zato smo se odločili za kopanje v ptujskih termah.

Naslednje jutro  smo se odpravili na skupno ekskurzijo v Maribor. Najprej smo se z gondolo peljali na Mariborsko Pohorje in uživali ob čudovitem razgledu. Gostom smo s  ponosom  pokazali smučarsko progo, kjer  zmagujejo naši smučarji. Nato smo si  skupaj ogledali Maribor in druženje zaključili z nakupovanjem v  Europarku.  Dan je prehitro minil, zato smo še zadnji skupni večer izkoristili za dolge pogovore pozno v noč . V nedeljo dopoldne smo se od naših gostov žal  že morali posloviti.  S težkim srcem  smo si rekli »Auf Wiedersehen in Burghausen«.

Izmenjava je bila zame prijetna in nepozabna izkušnja. Komaj čakam, da se jeseni odpravimo v Nemčijo.

Barbara Lešnik, dijakinja 1. a oddelka

 

V izmenjavi so sodelovale: Barbara Lešnik (1.a), Lana Gajšt (1.a), Jana Repič (1.a), Eva Cafuta (1.a) in Eva Kolarič (1.a).