Obrazi prihodnosti natisni E-pošta

Letos sem pri Obrazih prihodnosti sodelovala prvič. Gre za projekt časopisne hiše Dnevnik, v katerem sodeluje skoraj trideset gimnazij in drugih srednjih šol. Na začetku šolskega leta predstavniki ekip v Ljubljani izžrebajo temo, ki jo morajo raziskati in napolniti dve časopisni strani z različnimi publicističnimi besedilnimi vrstami.

Zelo sem vesela, da sem bila del ekipe. Letos smo raziskovali Financiranje javnega in zasebnega šolstva. Projekt se mi zdi zelo koristen za mlade. Mislim, da se je vsak naučil kaj novega. Naučili smo se razmišljati, iskati informacije, pisati... Ugotovili smo, da je delo novinarja zelo zahtevno in naporno.

Vsaka šola se je teme lotila na svoj, poseben, inovativen način. To je del novinarstva. Stvar predstaviti tako, da je ljudem zanimiva za branje, ni preprosto.. Naša tema se nam je na začetku zdela kar zahtevna, ampak tako je bilo verjetno tudi pri ostalih. Ugotovili smo, da se naša mnenja razlikujejo, kar pa je verjetno tudi prav. Ko neko zgodbo slišiš z različnih plati, dostikrat spremeniš mnenje. Šele takrat vidiš, da si se motil. Zato je pomembno, da naše informacije preverimo pri različnih virih.

Na koncu smo pa vendarle ugotovili, da se v nečem strinjamo vsi. Ne želimo, da se med nami ustvari elita. Želimo, da smo vsi enakovredni in spoštujemo drug drugega. Verjetno je sedaj, ko smo prispevke pisali mladi, marsikateri vrstnik vzel v roke časopis in ga prebiral. Tudi mene je zanimalo, kako pišejo in razmišljajo drugi dijaki, zato sem prebrala marsikateri prispevek.

Všeč mi je bila tudi zaključna prireditev. Najbolj seveda glasbeni vložek Omarja Naberja, saj obožujem njegovo petje. Tudi na sprejem k predsedniku države smo šli z našo mentorico, profesorico Marijo Mir Milošič, tam pa smo se lahko pogovarjali celo z iransko Nobelovo nagrajenko.

 

Mateja Golc, 1. a

 

Ekipa Obrazov prihodnosti v šolski knjižnici (od leve proti desni): Taja Islamovič, Maja Mahorič, Tilen Kolar, Sara Glatz,

MMM, Mateja Golc, Filip Zelenjak, Liza Klajnšek, Ana Majcen in Ambrož Rodošek.

 

Na fotografiji iz predsedniške palače od leve proti desni: Ambrož Rodošek, Filip Zelenjak, Mateja Golc,

mentorica Marija Mir Milošič, Taja Islamovič in Sara Glatz.