KITAJŠČINA NA GIMNAZIJI PTUJ natisni E-pošta

KITAJŠČINA NA GIMNAZIJI PTUJ

PONEDELJEK: 14.15 – 15.45

SREDA: 14.15 – 15.45

Trajanje tečaja: oktober 2018 – maj 2019

Št. OIV ur: 25

 

Tečaj kitajščine poteka v okviru projekta Konfucijeve učilnice Maribor, ki ga je omogočil Hanban, kitajski državni urad za poučevanje kitajščine kot tujega jezika. Tečaj vodita kitajska učiteljica in slovenska profesorica kitajščine. Kitajska učiteljica razlaga snov v kitajskem in angleškem jeziku, medtem ko profesorica kitajščine poskrbi za dodatno razlago v slovenščini. Poleg učenja kitajščine vam tečaj omogoča tudi spoznavanje bogate kitajske kulture, njene zgodovine ter kitajske umetnosti, ki vam jo približamo na delavnicah kitajske kaligrafije, kitajskih vozlov, kitajskih rezank ter na delavnici kitajske hrane. Tečajniki se lahko ob koncu šolskega leta udeležijo tudi Državnega tekmovanja iz znanja kitajščine za dijake slovenskih srednjih šol. Njihova uvrstitev med prve štiri v državi se bogato nagradi z brezplačnim tritedenskim obiskom Kitajske in udeležbo na svetovnem tekmovanju iz znanja kitajščine. V okviru tečaja prav tako organiziramo dogodek Praznovanje kitajskega novega leta.

Vabljeni na najbolj Chin-easy tečaj na šoli!

Prijavite se na e-mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ali pri prof. Sandri Kupčič Toplak v kabinetu za družboslovje (1. nadstropje, zadnji kabinet).

 

O KITAJSKEM JEZIKU:

  • Kitajska slovnica je v primerjavi z ostalimi indoevropskimi jeziki zelo enostavna, ne da bi kitajski jezik zaradi tega izgubil na izrazni moči ali natančnosti. Kitajščina ne pozna in ne potrebuje spregatev, sklanjatev in tudi večina zakonitosti časovne ali spolne opredelitve v evropskem smislu ji je tuja.
  • Zmotne predstave o kitajskem jeziku in predsodke do njega je na Zahodu povzročila razmeroma zapletena kitajska pisava. Toda tudi kitajske pismenke so obvladljive, še posebej  enostavne pismenke ali piktogrami, ki so se razvili iz preprostih slik oziroma podob različnih pojavov zunanjega sveta.