Mednarodna izmenjava s Španijo v okviru ERASMUS+ projekta z naslovom Higlight your surroudnings natisni E-pošta

 

Prvi teden februarja, 4.2. – 9.2.2019, smo na gimnaziji Ptuj v okviru projekta ERASMUS+ z naslovom Higlight your surroundings  gostili 10 dijakov iz španske srednje šole IES Liceniado Francisco Cascales v Murcii.

Gre za triletni evropski projekt, v katerega je poleg ptujske gimnazije še vključenih sedem šol iz sedmih evropskih držav: iz Španije, Nemčije, Italije, Francije, Švedske, Nizozemske in Norveške. Cilj projekta je pri mladih razvijati kompetence, kot sta na primer podjetnost in inovativnost, na področjih, vezanih na lokalno okolje. V prvem letu projekta so dijaki oblikovali sprehod po mestu za mlade, v drugem letu so se ukvarjali s kolesarskimi potmi v bližnji okolici. V tretjem letu  pa smo pod mentorstvom Branke Šijanec, Brigite Podgoršek, Jelke Kosi in Renate Merc Furman vse skupaj nadgradili še s QR kodami ter z oblikovanjem spletnih strani svojega mesta.

Prvi dan izmenjave smo dijakom iz Španije predstavili našo državo, mesto in šolo. Da pa bi naš sprejem bil čimbolj »slovenski«, smo jim zapeli tudi  eno slovensko ljudsko pesem in zaigrali na harmoniko. Navdušeni so bili nad bogato zgodovino Ptuja in različnimi projekti, ki jih ponuja naša šola.  Druženje smo nadaljevali z ogledom Ptujskega gradu in drugih znamenitosti. Naredili smo veliko zanimivih in ustvarjalnih  fotografij, seveda tudi s kurentom,  ki smo jih kasneje uporabili na svojih spletnih straneh.

V dopoldanskem času smo dobro usklajevali delo in smeh. Delo je potekalo v manjših skupinah. Naučili smo se oblikovati QR kode in spoznali, da  so le te zelo uporabne v turizmu in nas v današnjem času spremljajo skoraj na vsakem koraku. Večino časa pa smo namenili  izdelavi in oblikovanju spletne strani Ptuja. Želeli smo si, da bi  naše strani bile privlačne, zanimive, kot tudi pregledne in vsebinsko bogate. Za delo smo izbrali zelo priljubljeno orodje Wix, ki nudi preprost sistem za postavitev in urejanje spletnih strani in je primerno tudi za popolne začetnike. Prepričali smo se, da lahko spletne strani oblikuje prav vsak in da bomo to znanje zagotovo lahko uporabili še kje drugje. V četrtek so vse skupine predstavile svoje spletne strani, ki so bile zelo zanimive in namenjene zelo različnim uporabnikom. S svojimi izdelki smo bili zelo zadovoljni, za nagrado pa smo se lahko posladkali z našo tipično sladico »gibanico«.

Seveda smo želeli našim gostom čimbolj  približati tudi našo kulturo, zato smo v četrtek vsi skupaj prisluhnili recitacijam Prešernove poezije na že tradicionalni Prešernijadi. Gostje so bili presenečeni nad zanimivo obeležitvijo našega kulturnega praznika.

Naše druženje se je vsak dan nadaljevalo tudi v popoldanskih urah. Zabavali smo se ob bowlingu, sankali na Pohorju, nakupovali v Mariboru in se sprostili v Termah Ptuj.

Zadnji dan smo se odpravili na ekskurzijo v našo prestolnico in na Bled. V Ljubljani smo obiskali Etnografski muzej in se sprehodili skozi mesto. Na Bledu nas je pričakalo sonce in čudovit pogled na Blejsko jezero in Julijske Alpe. Seveda pa nismo mogli zapustiti Bleda, brez da bi  naši gostje poskusili tradicionalno Blejsko kremšnito.

Najbolj se nam je v spomin vtisnil zadnji večer, ki smo ga preživeli skupaj. Drug drugega smo popeljali v ritme značilnih plesov in peli znane pesmi, katerih besedila poznamo vsi. Za razliko od njihovega temperamentnega in živahnega plesa, se jim v vsakdanjem življenju nikamor ne mudi in znajo živeti zelo počasi. To je bila lastnost, ki nas je na začetku malce motila, ampak smo si kaj hitro vsi želeli živeti kot v Španiji.

V  soboto smo se polni novih vtisov in spominov  s težkim srcem poslovili. Tolažili smo se z mislijo, da že 31. marca potujemo v Murcio, ko bomo spet srečali  naše nove prijatelje.

V izmenjavo so bili vključeni: Tine Čeh (3.b), Žiga Kolednik (3.b), Zarja Škerjanec (3.b), Žan Luka Tomanič (3.dš), Jan Drevenšek (3.dš), Rebeka Prelog (2.d), Zala Veselič (2.d), Kaja Tomasino (2.d), Tjaša Šterbal (2.d) in Ana Paternost (2.d).

Prispevek so zapisale: Zala Veselič, Rebeka Prelog, Kaja Tomasino in Tjaša Šterbal